Multiple choice questions – Units&Dimensions.

1 . 1KWH is  unit of

Ans : 1.Time 2. Power 3. Energy 4. Stress

2. Unit of  Intensity of magnetic induction field  is

Ans : 1.N/Am  2. Tesla   3.Wb/m^{2}    4. All above

3. Which of the following has no units?

Ans : 1. Thermal capacity    2. Magnetic susceptibility 3. Angular acceleration 4. Moment of a magnet

4.Which one of the following units is a fundamental unit?

Ans : 1. watt   2. joule/sec  3. ampere 4. newton

5. 10^5 Fermi is equal to

Ans : 1. 1 meter      2. 100  micron      3.   1angstrom unit 4. 1 mm

6. kg m/sec is the unit of

Ans : 1. Impulse 2. Angular acceleration 3 . Capacity of condenser   4. Acceleration.

7. candela is the unit of

Ans : 1. Magnetic flux   2. Intensity of electric field    3. Luminous intensity 4. Charge

8. If  10 newton = X dynes, the value of  x is

Ans : 1.10^6 2.10^4 3.10^8          4.10^3

9. 1 KWh is equal to

Ans : 1. 360 J    2. 1800 J   3.1800\times10^5J 4. 360\times10^5J

10. Which of the following is a common unit of a physical quantity in M.K.S & S.I systems.

Ans : 1. ampere  2.kelvin   3. mole  4. joule/sec 

Continue reading