Problems Linear motion.

In this post and  in few of my posts to come, I would like to solve problems on linear motion,freely falling bodies,vertically projected up bodies and projectiles .

1.An object accelerates from rest to a velocity 20m/sec in 4seconds.If  the   object  has uniform acceleration, find its acceleration and displacement in this time.

Soln: From the data given in the problem we have,

Initial velocity = u =0,

final velocity v=20 m/sec,

Time of journey t=4sec,

Acceleration a = \frac{(v-u)}{t} = \frac{(20-0)}{4}= 5 msec^{-2}

Displacement S = ut + \frac{1}{2} at^2 = 0 (4)+\frac{1}{2}\times5\times4^2

S = 40m.

2.An object starting from rest moves with uniform acceleration of 3msec^{-2} for 6sec.Find its velocity and displacement after 6seconds.

Soln: From the data given in the problem we have,

Initial velocity of the object u = 0,

Acceleration of the object a= 3msec^{-2},

Time of journey t =6sec.

Final velocity of the object v=u+at =0 + 3(6) = 18 m/sec.

Displacement S= ut + \frac{1}{2} at^2 = 0 (6)+\frac{1}{2}\times3\times6^2

S= 54m.

3.An object starting from rest moves with uniform acceleration of 4msec^{-2}.Find its displacement i) 5seconds   ii) in 5th second iii) 8th second.

Soln : From data given in the problem

Initial velocity of the object u=0,

Acceleration of the object a=4msec^{-2},

i) time t=5 seconds,

Displacement of the object S=ut + \frac{1}{2} at^2 = 0 (5)+\frac{1}{2}\times4\times5^2

Displacement of the object in 5seconds  S= 50m.

ii) Displacement of the body in 5th second =?

Let us substitute n=5 in the formula S_n=u+a(n-1/2)

S_5=0+4(5-1/2) = 4(4.5) =18m.

iii)Displacement of the body in 8th second =?

Let us substitute n=8 in the formula S_n=u+a(n-1/2)

S_8=0+4(8-1/2) = 4(7.5) =30m.

4.An object started moving with an initial velocity of 10m/sec, after traveling a distance of 5m  gets a velocity 20m/sec.Find its i) acceleration ii) time taken for 5m displacement.

soln: From the data given in the problem,

Initial velocity of the object u=10m/sec,

Final velocity of the object    v= 20m/sec,

Displacement S=5m,

i) acceleration a=?

Substitute the values of u,v and S in the equation V^2-U^2 =2as,

we get (20)^2-(10)^2=2a(5)

300 = 10a  or a = 300/10=30msec^{-2}.

ii)Time t=?

Substitute the values of u,v and a in the equation v=u+at,

we get  20=10+(30)t ;  10=30t

t =10/30 = 1/3 = 0.333 sec.

5.When an observer started observing a car it’s velocity was x m/sec , if it travels for 10sec with uniform acceleration 2.5msec^{-2} and its velocity increases to 75m/sec.Find i) Initial velocity of the car ii) Displacement of the car in 10sec iii) Displacement of the car in first 5sec and last 5sec, what is your inference.

Soln: From the data given in the problem,

Initial velocity of the car u = x (say),

Final velocity = 75m/sec,

Acceleration a = 2.5msec^{-2},

Time of journey t=10sec.

i) Substitute the values of u,v,a and t in the equation v=u+at

we get   75 = x+2.5(10) ; x=50 m/sec.

ii) Let the displacement of the car in 10sec  be S

Substitute the values of u,a and t in the equation S=ut +\frac{1}{2} at^2

We get    S = 50(10)+\frac{1}{2} (2.5)(10)^2 ;

S = 500+125 ; s=625 m

ii) Let the displacement in first 5sec be S_1

Substitute t=5 sec and thve values of u and a in the equation S_1=ut +\frac{1}{2} at^2

we get S_1=50(5) +\frac{1}{2} (2.5)(5)^2

S_1 = 250 + 31.25 = 281.25 m.

Let the displacement in  next  5sec be S_2

S_2 = S –S_1

S_2 = 675 – 281.25 = 393.75 m

We can observe that, even though the time of journey is same , S_2>S_1

Displacement of the body in second half  S_2 is greater than in the first half time S_1  of its journey.

6 .A cheetah can accelerate from rest to 24.0 m/s in 6.70 s.

Assuming constant acceleration, how far has the cheetah run in this time?(Question by suzi in yahoo answers).

Soln: From the data given in the problem,

Initial velocity of the cheetah  u=0,

Final velocity of cheetah   v=24 m/sec,

Time t = 6.7sec

Distance traveled by cheetah  be S=?

The equations of motion are v^2-u^2 = 2aS- – – – –   (1)

and  a = \frac{(v-u)}{t}  – – –  –  –  (2)

From equations (1) and (2) we get v^2-u^2=2\frac{(v-u)}{t}S

simplifying it we get   S = \frac{(v^2-u^2)}{2}\frac{t}{(v-u)} = \frac{(v+u)}{2}\times t

Substitute the values of u,v and t    we get S = \frac{(24+0)}{2}\times6.7 =12(6.7)=80.4 m

7) A car covers first halt of the distance between two places at a speed of 30 km/hr and the second half at a 90km/hr.What will be the average speed of the car?

Soln: Method I: Let the total distance between the places be S.

Time taken to cover First half  t_1= \frac{S}{2\times30} = \frac{S}{60} hours.

Time taken to cover Second  half  t_1= \frac{S}{2\times90} = \frac{S}{180} hours.

Total time   t = t_1+ t_2 =\frac{S}{60}+\frac{S}{180}=\frac{4S}{180} = \frac{S}{45}.

Average speed = Total distance /total time.

= S/t = \frac{(S)(45)}{S}

= 45km/hr.

Method II (Short cut):  If the body covers 1st half of distance with a speed x and the second half with a speed y,then the average speed = \frac{2xy}{x+y}.

Average speed  = \frac{2(30)(90)}{30+90} = latex \frac{2700}{60}$ = 45km/hr.

8)  A body starts from rest and acqires a velocity of 400m/sec  in 10seconds.Calculate the acceleration and distance traveled.

Soln: From the data given in the problem

Initial velocity of the body u=0,

Time of journey   t=10sec,

Final velocity v=400m/sec,

Acceleration  a=?  and distance traveled in 10sec   s=?

Substitute the values of u,v and t in the equation   v=u+at,

we get     400= (0)(10) + a (10) ;  10a=400

a= 40m/sec^2

Substitute the  values of u,a and t in the equation S= ut +\frac{1}{2} at^2

S=(0)(10)+\frac{1}{2} (40)(10)^2 = 0+2000 = 2000m.

9) A body moving with uniform acceleration covers 6m in 2^{nd} second and 16m in 4^{th} second.Calculate the initial velocity,acceleration and distance moved in  6^{ th } second .

Soln: From the data given in the problem

Distance moved in 2^{nd} second s_2 = 6m,

Distance moved in 4^{th} second s_4 = 16m,

s_4s_2 = a(4-2) =2a

therefore 2a = s_4s_2=16-6 =10

a = 5 m/s^2

Substitute the values of  s_2,a  and n=2 in the equation s_2 =u+a(n -1/2)

we get    6=u+5(2-1/2) ; 6=u+7.5

u=-7.5 +6 = -1.5 m/sec.

Distance moved in the 6^{th} second = u+a(6-1/2),

Substitute the values of   u,a  in the above equation we get 6^{th} second=-1.5+5(5.5)

6^{th} second =-1.5+27.5 =26m.

10) An object started traveling with a velocity 2m/sec moves with an uniform acceleration of 3 m/s^2.

i) Find the ratio of displacements in   a) 1^{st},3^{rd},5^{th}  seconds  b) 2^{nd},4^{th},  and 6^{th}  seconds .

ii)Find the ratio of velocities   a) 1^{st},3^{rd},5^{th}  seconds  b) 2^{2d},^{th},6^{th}  seconds .

Soln: From the data given in the problem

Initial velocity  u=2 m/sec,

Acceleration   a =3 m/sec^2,

i- a) The ratio of displacements in   1^{st},3^{rd},5^{th}  seconds

From the formula s_1:s_3:s_5 = (2u+a) : (2u+5a) : (2u+9a)

s_1:s_3:s_5 = (4+3) : (4+15) : (4+27)

s_1:s_3:s_5 = 7:19:31 .

i-b) The ratio of displacements in   2^{nd},4^{th},6^{th}  seconds

From the formula s_2:s_4:s_6 = (2u+3a) : (2u+7a) : (2u+11a)

s_2:s_4:s_6 = (4+9) : (4+21) : (4+33)

s_2:s_4:s_6 = 13 : 25 : 37 .

ii -a) From the formula v_1:v_2:v_3: .  .  .  .  .  .  .  . :v_n= (u+a) : (u+2a) : (u+3a) : .   .   .  .  .  .  .  .  . : (u+na).

The ratio of velocities   a) 1^{st},3^{rd},5^{th}  seconds

v_1:v_3:v_5 = (u+a) : (u+3a) : (u+5a) = 5 :11 : 17 .

ii- b) The ratio of velocities   a) 2^{nd},4^{th},6^{th}  seconds

v_2:v_4:v_6 = (u+2a) : (u+4a) : (u+6a) =8 :1 4 :20 .

11) A body travels 200cm in the first two seconds and 220cm in the next four seconds.What will be the velocity at the end of the seventh second from the start?

Soln: The displacement of the body in first 2 sec S_1 =200cm,

Let the initial velocity = u(say) ,

Acceleration = a(say), time t_1 =2sec

S_1 = ut_1+\frac{1}{2} at_1^2,

Substitute the value of  t_1  in above equation, we get

S_1 = 2u+\frac{1}{2} a(2)^2,

S_1 = 2u +2a ; 2(u+a) =200

Therefore          u+a = 100 – – – – – – – – – – – – –  – – – – –  – (1)

Given that the body travels 220cm in next 4sec.That is from the start it displaces  200+220 = 420 cm in  6sec.

Displacement S_2 =420 cm,

time t_2=6 sec,

substitute theses values in the equation S_2 = ut_2+\frac{1}{2} at_1^2,

S_2 = 6u+\frac{1}{2} a(6)^2=6u+18a,

6(u+3a) = 420 ; u+3a = 70 – – – – – – – – – – – – –  – – – – –  – (2)

Solving equations (1) and (2)     or Eq (2) – Eq(1)

we get  2a= -30 ;     a=-15 cm/sec^2,

Substitute value of  a in Eq(1) we get  u-15 = 100,

u = 115 cm/sec.

The velocity at the end of 6{th} second  v=u+at_2

we get    v= 115+(-15)(6) =115-90 =25cm/sec.

Therefore  final velocity v=25cm/sec.

12.A subway train starts from rest at a station and accelerates at a rate of 16.5m/sec^2  for  13.1 sec.It runs at constant speed for 69.7s and slows down at a rate of 3.45 m/sec^2until it stops at the next station.What is the total distance covered?

Soln: From the data given in the problem,

Initial velocity of the train u = 0 m/sec,

Acceleration a = 16.5 m/sec^2,

time t = 13.1 sec,

Velocity after 13.1 sec v=?

and the distance traveled S_1 =?

Substitute  the values in the equation v =u+at

we get v= 0+(16.5)(13.1) = 216.15 m/sec.

Substitute in equation S_1 = ut + \frac{1}{2} at^2

we get S_1 = (0)(13.1)+\frac{1}{2} (16.5)(13.1)^2

S_1 = 0+1415.78 =1415.78 m

After that the train travels with velocity v=216.15 m/sec for  69.7sec. calculate distance traveled S_2 during this time.

v=216.15 m/sec, t = 69.7 sec S_2=?

substitute the values in equation S_2= vt = (216.15)(69.7)=15065.66 m

Finally the trains decelerates  at the rate of 3.45 m/sec^2 and comes to rest.find distanceS_3 traveled before coming to rest.

Acceleration a = -3.45 m/sec^2 ,

Initial velocity u = 216.15m/sec,

Final velocity v=0,

distance traveled S_3 =?

substitute the values in v^2 - u^2 = 2as,

we get 0^2 - 216.15^2 = 2(-3.45) S_3

-6.90 S_3 = -46720.82

S_3 = 6771.13.

Total distance traveled by train S = S_1 +S_2+ S_3 = 1415.78+15065.66+6771.13=23252.57 m  or 23.252 km.

Advertisements

23 thoughts on “Problems Linear motion.

  1. Thank you so much for the questions i just have a minor question regarding number five it seems the math doesnt quite match up when calculating displacement “S = 500+125 ; s=675 m” Please correct this is possible ! Thanks for the questions though I really appreciated them

  2. Nice questions and solutions. Can you include some questions related to graphs of motion.

  3. the questions were very simple but you gave me some answers to what I do not know but now I understand

  4. I Luv That Nice Questions And Answers Keep Posting More Questions.It Can Also Help Science Students.

  5. A body starts from the rest covers a distance of 2 metre in first 1second and further it covers a distance of 5m in 2s. Find the acceleration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s