Multiple choice questions – Units&Dimensions.

1 . 1KWH is  unit of

Ans : 1.Time 2. Power 3. Energy 4. Stress

2. Unit of  Intensity of magnetic induction field  is

Ans : 1.N/Am  2. Tesla   3.Wb/m^{2}    4. All above

3. Which of the following has no units?

Ans : 1. Thermal capacity    2. Magnetic susceptibility 3. Angular acceleration 4. Moment of a magnet

4.Which one of the following units is a fundamental unit?

Ans : 1. watt   2. joule/sec  3. ampere 4. newton

5. 10^5 Fermi is equal to

Ans : 1. 1 meter      2. 100  micron      3.   1angstrom unit 4. 1 mm

6. kg m/sec is the unit of

Ans : 1. Impulse 2. Angular acceleration 3 . Capacity of condenser   4. Acceleration.

7. candela is the unit of

Ans : 1. Magnetic flux   2. Intensity of electric field    3. Luminous intensity 4. Charge

8. If  10 newton = X dynes, the value of  x is

Ans : 1.10^6 2.10^4 3.10^8          4.10^3

9. 1 KWh is equal to

Ans : 1. 360 J    2. 1800 J   3.1800\times10^5J 4. 360\times10^5J

10. Which of the following is a common unit of a physical quantity in M.K.S & S.I systems.

Ans : 1. ampere  2.kelvin   3. mole  4. joule/sec 


11. The fundamental unit which is common in F.P.S and M.K.S systems is

Ans : 1.  foot      2. sec 3. kilo gram       4. pound

12. Which of the following is Unit of   length?

Ans 1. Lunar Month      2. Kelvin         3. candela       4. Light year

13. Boltzman’s constant and planck’s constant differ in the dimensions of

Ans : 1. Time and temperature 2. Mass and temperature    3. Length and mass    4. Length and time .

14. Magnetic induction and magnetic flux differ in the dimensions of

Ans : 1 Time   2. Mass  3.Electric current 4.Length

15.Which of the following is a fundamental quantity in M.K.S and C.G.S systems.

16 . rad / sec is the unit of

Ans : 1.Angular displacement     2. Angular velocity 3. Angular acceleration   4. Angular momentum .

17 . The ratio of S.I unit of  K.E to C.G.S unit of   K.E  is

Ans : 1. 10^7     2. 10^{-7}     3. 10^{-5}    4. 10^5

18. If u_1 and u_2 are the units of a physical quantity and n_1  ‘ n_1 are the numerical values, then

Ans : 1. \frac{n_1}{n_2} =\frac{u_1}{u_2}        2. \frac{n_2}{n_1} =\frac{u_1}{u_2}  3.\frac{n_1}{n_2}^2 =\frac{u_1}{u_2} 4. None of the above

19. which one of the following is the unit of energy.

Ans : 1. newton   2. N/sec   3. N – sec   4.None of the above

20. Which of the following  is not  a unit of power .

Ans :  1. Watt     2. joule/hr   3. Nm/sec    4. N/sec

21 . The physical quantity having units of mass is

Ans:  1. Density     2. Momentum       3. Inertia 4.  Moment of force

22.Unit used to measure nuclear diameter is

Ans : 1. picometer    2. Fermi 3. Micron     4. millimeter

23. S.I unit of Electric Intensity is

Ans : 1. coulomb / m    2. Henry   3. V / m 4. watt

24. Which is the dimensional formula of the physical quantity whose dimensional S.I unit is Siemen .

Ans : 1.M^{-1}L^{-2}T^3I^3   2. M^{-1}L^{-1}T^3I^3  3. M^1L^{-2}T^3I^3     4. M^{-1}L^{-2}T^2I^2

25. Which is the physical quantity whose dimensional formula is M^1L^0T^{-2} is

Ans : 1. Bulk Modulus  2. Electric conductance    3. Surface tension 4. Frequency

26 . If M^aL^bT^cI^d is the dimensional formula of resistance, then the value of 4a+5b+c-2d = 0

Ans : 1. 15 2. 10            3. 8               4. 12

27. If M^aL^bT^c is the dimensional formula of force, find the value of 2a-b-c

Ans : 1. 8         2. -4     3. 3 4.  6

28. If M^aL^bT^c is the dimensional formula of momentum, and M^xL^yT^z dimensional formula of energy find the value of ax+by-cz .

Ans : 1. -3        2. -1 3. 2       4. 7

29.Which of the following is a derived unit ?

Ans : 1. ampere     2. mole    3. candela    4. newton

30. Which of the following  is not a physical quantity ?

Ans : 1. kelvin                2. candela            3. henry      4. all the above

31 ) If the unit of length is doubled, unit of time is halved and unit of  momentum  is quadrupled, the unit of work would change by . . . . .   times.

a) 1/8    b) 1/16    c)16 d) 8

soln: Let the original unit of work be W = M_1L_1^2T_1^{-2} ;W= [M_1L_1T_1^{-1}][L_1][T_1^{-1}]

But p_1 = M_1L_1T_1^{-1} Therefore W=p_1L_1T_1^{-1}  – - – - – - – - – (1)

Let the new units  of work, momentum, length and time be W’,p’,L’ and T’ respectively.

Given that p’=4p_1 ; L’ = 2L_1 and T’= (1/2)T_1

The new unit of work W’ = p'L'T'^{-1};

Substituting the values of p’,L’ and T’ in above equation we get W’ = (4p_1)(2L_1)(\frac{T_1}{2})^{-1}

W’ = 16 p_1L_1T_1^{-1} = 16W .

32 ) If the unit of force were 20N,that of power were 1MW and that of time were 1  millisecond then the unit of length would be

a) 20m b)50m c) 100m d) 1000m

Soln: Given that unit of power P=[ML^2T^{-3}] = 10^6 W; F= [MLT^{-2}]=20N;T=10{-3}sec

P=MLT^{-2}LT^{-1} = FLT^{-1}

Substitute the values of P,F and T in above equation 10^6 = 20(L)(10^{-1})^{-3}

L= \frac{10^6}{{20}\times{10^3}} = 50m

33 ) If the unit of force is 10N,that of length is 2m and that of velocity is 100m/sec, then the  unit of mass is

a)0.002kg b) 2kg  c ) 20kg d) 0.2kg

Soln : Given that unit of F=10N = [MLT^{-2}]; unit of length L= 2m ; unit of velocity V=100m/sec=[LT^{-1}

The unit of F=[MLT^{-2}] = [M][(LT^{-1})^2]\div [L]

F= \frac{MV^2}{L} ; M = \frac{FL}{V^2}

M = \frac{(10)(2)}{100^2} = \frac{20}{10000} = 0.002 kg

34) A force 100N acts on a body.If the units of mass and length are doubled and unit of time is halved,then the force in the new system changes to

a)160N    b) 1.6 N   c) 16N  d) 1600N

Soln: Let the original  unit of force  F=100N=[MLT^{-2}]

Let the new unit of force,length,mass and time  be F’, L’, M’ and T’ respectively.

Given that units of mass and length are doubled i.e L’=2L and M’=2M and unit of time is halved T’=T/2

The new unit of force F’=[M'L'T'^{-2}] = [(2M)(2L)(\frac{T}{2})^{-2} = 16 [MLT^{-2}]=16F =1600N

35) The unit of  energy is 10J,if the unit of mass is tripled,unit of acceleration is doubled and the unit of length is halved. What will be the new unit of energy.

a)15J b) 30J c) 300J  d) 3J

Soln: Original unit of power is E=ML^2T^{-2}=10J

E=ML^2T^{-2} = (M)(LT^{-2})(L) = (M)(a)(L)

Let the new units of mass, acceleration and length be M’,a’ and L’ respectively

Given that L’= L/2 , a’=2a and M’=3M

The new unit of energy E = M'L'^2T'^{-2}= (M')(L'T'^{-2})(L) = (M')(a')(L')

E = (3M)(2a)(L/2) = 3(M)(a)(L) = 3E = 30J

36) The power of a moter is 150W.If the unit of force is doubled,unit of velocity is tripled what will be the new unit of power.

a) 600W   b)750W   c) 900W d) 300w

Soln: The original unit power of is P=150W=[ML^2T^{-3}]

The Unit of force F=[MLT^{-2}] and unit of velocity V=[LT^{-1}]

P=[(MLT^{-2}][LT^{-1}] = F V

Let the new unit of  power,force and velocity be P’,F’ and V’ respectively.

Given that F’ = 2F  and V’ = 3V

P’ = [M'L'^2T'^{-3}]= [(M'L'T'^{-2})(L'T'^{-1})]=F’V’

P’ = (2F)(3V) = 6FV = 6P =6(150) = 900W

37) The electric resistance of a conductor is 54 ohm.If the unit of mass amd length are tripled, units of time and electric current are doubled.Then the value of new electric resistance.

a)540 ohm   b) 1080  ohm    c) 1620 ohm d)1944 ohm

Soln: The origional unit of  electric resistance R =[[ML^2T^{-3}I^{-2}]=54 ohm

Let the changed units of resistance,length,mass,time and current are R’,L’,M’,T’ and I’ respectively.

Given that L’=3L , M’ =3M , T’ = 2T and I’=2I

R’ = [[M'L'^2T'^{-3}I'^{-2}] ; R’ =[[(3M)(3L)^2(2T)^{-3}(2I)^{-2}]

R’ = 36[[ML^2T^{-3}I^{-2}] = 36R =36(54) = 1944 ohm.

38)The unit of angular momentum is 25 kg.m^2sec^{-1}. If the momentum is doubled and length is quadrapled, what will be the new unit of angular momentum.

a)200units b) 150 units c) 400 units d)600units

Soln: let the angular momentum X = [ML^2T^{-1}] = 25

momentum p =[MLT^{-1}]

X =[[(MLT^{-1})(L)] ; X = p (L)

let the new Angular momentum, momentum and length be X’,p’ and L’ respectively.

Given that p’ = 2p and L’ = 4L

X’ = [M'L'^2T'^{-1}] = [(M'L'T'^{-1})(L')]

X’ = p’ (L’) = (2p)(4L) = 8pL =8 X = 8(25) = 200 units

39) The ratio of C.G.S unit of gravitational constant to S.I unit is

a) 10^2     b) 10^3         c)10^{-2}     d) 10^{-3}

Soln: Let the S.I unit of gravitational constant G =[M^{-1}L^3T^{-2}]  and C.G.S unit be G’ =[M'^{-1}L'^3T'^{-2}] ;

\frac{G'}{G} = \frac{M'^{-1}L'^3T'^{-2}}{M^{-1}L^3T^{-2}}

M = 1000 M’ ; L= 100L’  and T = T’

Substituti0n  these values in above  equation we get \frac{G'}{G} = \frac{M'^{-1}L'^3T'^{-2}}{(1000M')^{-1}(100L')^3T^{-2}}

\frac{G'}{G} = \frac{1000}{10^6} = 10^{-3}

40 ) If the units of mass,length and time  are doubled how does the unit of coefficient of linear expansion will changes

a) becomes 8times    b) becomes 16 times    c) becomes 1/2   d) remains same

Soln: Coefficient  of  linear expansion  \alpha = [M^0L^0T^0K^{-1}] .From the dimensional formula it is clear that it doen not depend on mass,length and time.even if the these physical quantities changes the Coefficient of linear expansion will remain same.

41)Which of the following is dimensionally correct formula.

a)V=ut + at    b) v+u = at c) V/u =at  d) vt = u -a

Soln: The dimensions of L and T are same in all the terms of V+u=at.Hence, according to priciple of homogeneity it a dimensionally correct equation.

42) The dimensional formula of coefficient of kinematic viscosity is

a) M^0L^2T^{-1}   b) M^1L^2T^{-1}   c) M^1L^2T^{-3}   d)  M^0L^3T^{-1}

43) Which of the following is not the unit of energy?

a) joule   b) Nm   c)  W d) kg m^2sec^{-2}

44) Dimensional formula of latent heat is

a) M^1L^1T^{-2}     b) 1^0L^2T^{-2}    c) M^1L^2T^{-1}      d)M^0L^2T^{-2}

45) Pair of quantities having same dimensional formula are

a) velocity , Impulse    b)Force,Weight C)Impulse ,Inertia   d) Angular momtntum, Linear momentum

46) If   R is resistance and L is the inductance,then the dimensions of \frac{R}{L}  will be same as the dimensions of . .  .  .

a)time     b) speed    c) frequency d) acceleration

Soln: Dimensional formula of  resistance R =M^1L^2T^{-3}I^{-2} and dimensional formula of Inductance is L=M^1L^2T^{-2}I^{-2} .

\frac{R}{L} =\frac{M^1L^2T^{-3}I^{-2}} {M^1L^2T^{-2}I^{-2}} = T^{-1} which is the dimensional formula of frequency.

47) If the unit of  power is  100 erg/minute,the unit of force is 100 dyne and the unit of time is  100 seconds, the unit of length is

a) 5/3 cm b) 2/3 cm    c) 1/3  cm d) none

Soln: P = M^1L^2T^{-3} = 100 erg/min =(100/60) erg/sec

F=M^1L^1T^{-2} = 100dyne  T=M^0L^0T^1 = 100 sec

P=(M^1L^1T^{-2})(L)(T^{-1}) = F(L)(T^{-1})

L = PF^{-1}T = (100/60)(1/100)(100) =5/3

48 ) If M^aL^bT^c is the dimensional formula of Electric power, find the value of 5a+2b-6c.

a) 25   b) 27 c) 30  d)-9

Soln: Dimensional formula of Electric power = M^1L^2T^{-3} =M^aL^bT^c

Comparing the powers of M,L and T we get a=1,b=2 and c=-3 .

Therefore 5a+2b-6c = 5(1)+2(2)-6(-3) =5+4+18 =27.

49) If  M^aL^bT^cI^d is the dimensional formula of Magnetic moment, fine the value of a-2b+3c -d

a) 5   b) 7   c)3   d)-5

Soln: Dimensional formula of Magnetic moment is M^0L^2T^0I^1 =M^aL^bT^cI^d

Comparing the powers of M,L,T and I we get a=0,b=2, c=0 and d=1 ;

Therefore a-2b+3c-d = 0-2(2)+3(0)-1 = -4-1 = -5.

50) If  M^{5a}L^bT^{3c}I^{2d} is the dimensional formula of magnetic pole strength, fine the value 5a+b+3c+2d

a) 3    b)2 c) -2   d)0

Dimensional formula of Magnetic  pole strength is M^0L^1T^0I^1 = M^{5a}L^bT^{3c}I^{2d}

Comparing the powers of M,L,T and I we get 5a=0,b=1,3c=0 and 2d=1 ;

Therefore  5a+b+3c+2d = 0+1+0+1 = 2.

About these ads

3 thoughts on “Multiple choice questions – Units&Dimensions.

  1. Pingback: Contents « A to Z of Physics

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s